Wat is het Carpaal tunnel syndroom en hoe voorkom ik het?

8 Maart 2019

Ervaar je regelmatig een verdoofd gevoel, tintelingen of krachtverlies in de hand dan is het verstandig om te controleren of je een carpaal tunnel syndroom hebt. Deze klacht wordt veroorzaakt door druk op de mediane zenuw in de pols. Deze zenuwbaan gaat door een “tunnel” in het polsgewricht, vandaar de benaming carpaal tunnel syndroom. Deze zenuw zorgt voor beweging en gevoel in je duim en de drie vingers: wijsvinger, middelvinger en ringvinger. Dus, en dit is van belang, niet je pink. De druk op de zenuw ontstaat bijna altijd uit een zwelling, die op haar beurt weer komt vanuit een ontsteking.

De oorzaak van een carpaal tunnel syndroom ligt meestal in het uitvoeren van repeterende bewegingen. Andere (deel)oorzaken zijn onder andere reuma, diabetes, overgewicht, stress of hypothyreoïdie. Deze aandoeningen kunnen zorgen voor ontstekingen en zwellingen rond de pols. Als dit het geval is, dan ervaar je meestal ook op andere plaatsen in je lichaam klachten. Tot slot komt het carpaal tunnel syndroom vaker voor bij zwangerschap.

Als je geen behandeling ondergaat kan het erg lang duren voordat de klachten ophouden. Het is in ieder geval van belang direct maatregelen te nemen. Zoals bij de meeste klachten, hoe eerder je er bij bent, des te makkelijker is het genezingsproces.

Diagnose van het Carpaal tunnel syndroom

Natuurlijk is niet iedere pijn aan de pols direct een carpaal tunnel syndroom. Het is absoluut aan te raden om een fysiotherapeut of huisarts te bezoeken om met zekerheid vast te stellen wat er aan de hand is. Een indicatie dat je een carpaal tunnelsyndroom hebt, kan zijn dat je een brandend gevoel, tintelingen of jeuk voelt in je duim of de eerder genoemde drie vingers. Het begint vaak met een “slapende” vinger, deze klacht komt vaak ’s nachts tot uiting omdat je dan in rust bent. In de ochtend kan dan je hele arm pijn doen (zelfs tot aan je schouder!).

Deze klacht kan onbehandeld leiden tot ernstigere klachten zoals krachtverlies, continue pijn en spierpijn in hand en pols. Als je op de onderkant van je pols drukt voel je ook pijn. Kracht zetten door bijvoorbeeld je duim en wijsvinger op elkaar te zetten doet vaak ontzettend pijn. Dit is echt een serieuze aandoening en je moet dan echt naar een arts.

Vrouwen hebben een 3 maal grotere kans om een carpaal tunnelsyndroom te ontwikkelen. Dit komt doordat de “tunnel” in de pols smaller is dan bij mannen. Hierdoor komt er eerder druk op de zenuw.

Oplossingen van Carpaal tunnel syndroom

Er zijn eigenlijk twee opties: operatie of geen operatie. Wanneer wordt gekozen om niet te opereren zal vaak gekozen worden voor medicatie. Ontstekingsremmende medicatie kan de zwelling doen verminderen. Als je dit combineert met rust is er een kans dat de klachten weggaan. Naast medicatie kan een fysiotherapeut bepaalde oefeningen aanraden. Ook is het mogelijk dat er een spalk wordt geplaatst om met name ’s nachts te zorgen dat de pols niet in een vreemde houding ligt.

Steeds vaker wordt een operatie uitgevoerd. Dit is weliswaar een relatief kleinen ingreep, in de praktijk ben je er best lang mee zoet. In het algemeen zijn de klachten na een operatie (veel) minder dan daarvoor, echter komt bij een aantal patiënten de klacht terug. Tevens zijn er mogelijke bijwerkingen. Laat je hoe dan ook heel goed informeren over de operatie.

Voorkomen van Carpaal tunnel syndroom (preventie)

Als je klachten voortkomen uit een teveel aan repeterende bewegingen, adviseren wij om je werkplek goed te analyseren. Dat geldt voor alle beroepen waar een carpaal tunnel syndroom vaker voorkomt:  Of je nu kapper, caissière, musicus of kantoormedewerker bent.

Ergonomique houdt zich bezig met computerwerkplekken en levert producten die ervoor zorgen dat je een gezondere houding hebt. In het geval van een carpaal tunnelsyndroom is het van groot belang de onderzijde van de pols te ontzien. Zorg dat je rechtop zit, met ontspannen schouders. Leg het toetsenbord op een ergonomische polssteun aan de rand van het bureau. Een polssteun zorgt er op deze manier voor dat je rechtop blijft zitten. Daarnaast is het van belang dat de polssteun veel warmer is dan de tafel. De dunne huid aan de onderzijde van de pols is extra gevoelig voor kou. Hierdoor spannen de spieren zich aan en dat is zeer nadelig voor een (ontwikkelend) carpaal tunnel syndroom. Ook een ergonomische muis kan helpen. Hierdoor draait de hand in een natuurlijke houding en neem je spanning weg in de onderarm.

Twijfel je of een ergonomisch hulpmiddel een toegevoegde waarde is, dan adviseren wij altijd het product eerst op proef te testen.

Plaats een reactie

Reacties op dit bericht

Er zijn nog geen reacties