Waaraan kan ik muisarm symptomen herkennen en een muisarm voorkomen?

31 Augustus 2018

Het begrip muisarm is een beetje een containerbegrip, maar wordt vooral gebruikt wanneer er sprake is van een pijnlijke blessure aan pols, arm en/of schouder waarvan wordt verondersteld dat die wordt veroorzaakt door overmatig of verkeerd gebruik van een computermuis en/of toetsenbord. De meeste mensen gebruiken de begrippen muisarm en RSI-klachten door elkaar, maar dat klopt niet helemaal: de term RSI is veel breder en daaronder vallen verschillende klachten en blessures, zoals onder andere een muisarm. 

Niet iedereen is even gevoelig voor het krijgen van een muisarm: sommige mensen krijgen er snel last van, terwijl anderen veel langer door kunnen gaan zonder problemen te krijgen. Het ontwikkelen van een muisarm hangt vaak samen met stress, maar ook dit verschilt van persoon tot persoon.

Symptomen van een muisarm

Een muisarm ontstaat natuurlijk niet zomaar van de ene dag op de andere: er gaat heel wat aan vooraf, met de bijbehorende symptomen. Vaak worden deze waarschuwingen genegeerd, wat hele ernstige gevolgen kan hebben. Tijdig ingrijpen is echter heel belangrijk om erger te voorkomen: om te helpen de waarschuwingen te herkennen, noemen we hieronder de symptomen van de verschillende stadia in de ontwikkeling van een muisarm:

  • In de eerste fase voel je plaatselijk pijn, vermoeidheid, krampen of een dof gevoel aan de vingers, handen, polsen, armen, schouders of nek. Deze klachten verdwijnen snel zodra je stopt met werken of rust neemt. Neem dit soort klachten serieus en onderneem actie: juist in dit stadium kan een muisarm nog worden voorkomen.
  • In de tweede fase nemen de klachten fors toe: ze treden ook buiten de werktijd op en de pijn breidt zich uit naar andere delen van je lichaam. Er ontstaat een brandende pijn en/of een tintelend gevoel in de gewrichten en/of de spieren in de polsen, handen, armen, schouders en/of nek, en in sommige gevallen is er duidelijk sprake van het verlies van kracht in deze lichaamsdelen. In dit stadium is het van belang deze klachten zéér serieus te nemen: neem contact op met een (bedrijfs)arts en neem je werksituatie eens kritisch onder de loep.
  • In de derde fase is er helaas al flink wat schade aangericht aan je spieren en gewrichten: de pijn is bijna continu aanwezig. Je kunt hierbij last hebben van zwellingen, tintelingen, verlies van coördinatievermogen, gevoel en kracht, en vaak treden er slaapproblemen op door het vele wakker worden of blijven door de pijn. In dit stadium is een intensieve behandeling noodzakelijk, en blijf je (ook ná eventueel herstel) altijd gevoelig voor dit soort klachten: ga dus absoluut aan de slag met je houding en werkomstandigheden.

Maatregelen om een muisarm te voorkomen

Help, ik heb een muisarm, wat te doen!? Gelukkig zijn er een aantal algemene maatregelen die je kunt treffen om het ontwikkelen van een muisarm te voorkomen/verhelpen:

  • Maak gebruik van een goede polssteun om de pols te ontlasten
  • Gebruik je muis met de 'verkeerde' hand in de hoop de werklast tussen linker en rechterhand beter te verdelen
  • Gebruik een ergonomisch gevormde ergonomische muis
  • Wissel je werkzaamheden af
  • Neem regelmatig (korte) rustpauzes
  • Stel je bureau, computerscherm en toetsenbord correct in

Daarnaast zorgt een goede conditie en voldoende lichaamsbeweging in het algemeen er voor dat een muisarm minder makkelijk kan ontstaan.

Plaats een reactie

Reacties op dit bericht

Er zijn nog geen reacties