Werkplekken niet ergonomisch genoeg

25 September 2014

De helft van de Nederlandse medewerkers heeft de afgelopen drie jaar last gehad van pijnklachten die te wijten zijn aan een niet-ergonomische werkplek. Ook 72 procent van de thuiswerkers heeft er last van.

Dat blijkt uit marktonderzoek van Professor Ergo, onderdeel van ergonomiespecialist Fellowes. Slechts vijftig procent van de Nederlandse kantoormedewerkers vindt een goede werkplek belangrijk. Factoren die van invloed zijn op een goede werkplek zijn volgens hen temperatuur, verlichting, afmetingen en netheid van de werkomgeving. Hieruit concludeert Fellowes dat zowel ergonomie als werkomgeving belangrijke punten van aandacht zijn op kantoor.

Vooral rug- en nekpijn, gespannen en pijnlijke schouders en rsi komen voort uit een verkeerde werkhouding. Bij vrouwen komen deze klachten vaker voor dan bij mannen. In vergelijking met andere Europese landen gebruiken Nederlanders minder vaak ergonomische toepassingen om eventuele klachten te voorkomen of te verminderen. Waar in andere landen de documenthouder, bureaulamp en polssteun met regelmaat gebruikt worden, past slechts een derde van de Nederlanders deze toepassingen toe.

Hoewel 93 procent van de medewerkers vindt dat een comfortabele en plezierige werkomgeving invloed heeft op de productiviteit, wordt er in Nederland weinig aandacht aan besteed. Maar liefst 88 procent van de bedrijven overtreedt zelfs de EC-richtlijn die bepaalt dat bedrijven jaarlijks een risico-inventarisatie en evaluatie moeten uitvoeren. 86 procent van de werknemers durft hier niets over te zeggen tegen hun werkgever.

Niet alleen kantoormedewerkers, maar ook thuiswerkers (72 procent) letten niet op een goede werkhouding en werkplek. Eerder schreven we al over een onderzoek waaruit bleek dat thuiswerkers vaak op de bank of aan de keukentafel werken.

Bron: werken20.nl

Heeft u een vraag?

Onze ergonomie experts helpen u graag. Vul uw gegevens in en wij bellen u terug.

Plaats een reactie

Reacties op dit bericht

Er zijn nog geen reacties